30 Ιουνίου 2015

Κάστρο Μπελιχρηνιάσσας





Το Κάστρο βρίσκεται ανατολικά του χωριού πάνω σε μια μάζα βράχων σε σχήμα «πλώρης» . Όπως αναφέρουν οι περιηγητές Leon Henzey στο βιβλίο του «Το Όρος Όλυμπος και η Ακαρνανία» και ο συνταγματάρχηςLeake «Ταξίδι στη Βόρεια Ελλάδα» που περιδιάβηκαν την περιοχή κατά το 1800 μ.Χ συνάντησαν στη περιοχή ερείπια αρχαίων κατοικιών .....


Η ευρύτερη περιοχή στην οποία βρίσκεται το Κάστρο ονομάζεται σήμερα Μπεληχρινιάσσα ενώ ο Henzeyτην αναφέρει Πελεγρινιάτζα. Ο Leakeαναφέρει την περιοχή με το όνομα Κεχρενιάτζα τα δε ερείπια του Κάστρου με το όνομα Παλαιόκαστρο της Κεχρενιάτζας . 
 Για την Μπεληχρινιάσσα οι απόψεις διίστανται.Υπάρχει η εκδοχή που λέει πως ήταν μια από τις πέντε πόλεις του αρχαίου κράτους της Αμφιλοχίας ενώ υπάρχει και η άποψη πως η Μπεληχρινιάσσα ανήκε στο αρχαίο κράτος των Αγραίων.
Μέσα στο Κάστρο υπάρχει κυκλική δεξαμενή , αξιοπρόσεχτη για την ομορφιά της κατασκευής της , όπως αναφέρουν οι περιηγητές , και της οποίας και σήμερα συναντούμε ένα μεγάλο μέρος της εφόσον τύχει να βρεθούμε στην περιοχή των ερειπίων του αρχαίου Κάστρου , καθώς μεγάλο μέρος της έχει καταπλακωθεί από χώματα και πέτρες .
Σ΄ όλη την περιοχή από το χωριό προς το Κάστρο συναντάμε αρχαίους τάφους οι περισσότεροι από τους οποίους δυστυχώς έχουν συλληθεί .Κοντά στο Κάστρο επίσης υπάρχουν ανοιγμένοι τάφοι , ενώ μια επιτύμβια στήλη η οποία είχε επιγραφεί δυστυχώς καταστράφηκε.
Από διηγήσεις μεγαλυτέρων μαθαίνουμε ότι γύρω από το Κάστρο καθώς το νερό παρέσερνε τα χώματα έβρισκαν μεγάλα πήλινα πιθάρια . Οι παλαιότεροι αναφέρουν επίσης ότι το χωριό στη διάρκεια του χρόνου μεταφέρθηκε σε δύο τοποθεσίες μεταξύ χωριού και Κάστρου.
Μυκηναϊκός τάφος μεγάλης αρχαιολογικής αξίας όπου ανακαλύφθηκε πρόσφατα καταδεικνύει την αρχαιότατη κατοίκηση και σημασία της περιοχής. 
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ αφήνετε το σχολιό σας...