Η
Απιδιά βρίσκεται στους πρόποδες του Πεταλά σε απόσταση 4 περίπου χιλιομέτρων από το χωριό.
Τα δέντρα αυτά είναι οι κρανιές.Πρόκειται για φυλλοβόλα δέντρα με πυκνό φύλλωμα,κίτρινα άνθη και σφαιρικούς καρπούς με έντονο κόκκινο χρώμα και ξινή γεύση.Η περίοδος ανθοφορίας είναι νωρίς την άνοιξη και η περίοδος καρποφορίας είναι τους φθινοπωρινούς μήνες.
Η καλλιέργεια της κρανιάς έρχεται τώρα να αποτελέσει μια νέα σοβαρή εναλλακτική καλλιέργεια για την υψομετρική ζώνη των 300-800 μέτρων. Όπως διαμορφώνονται οι νέες τάσεις της αγοράς για βιολογικά και υψηλής διατροφικής και φαρμακευτικής αξίας προϊόντα και τα νέα ερευνητικά αποτελέσματα για τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες των κράνων, η καλλιέργεια της κρανιάς συγκαταλέγεται σε εκείνες που θα μπορούσαν να έχουν θετικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της γεωργίας μας, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ομορφιά της υπαίθρου μας και στην εθνική οικονομία γενικότερα.
Ο Όμηρος στην Ιλιάδα βεβαιώνει ότι η φοβερή Κίρκη
παρέθεσε στον Οδυσσέα και την παρέα του, για τροφή,
“καρπόν κρανείας και άκυλλον βάλανον”, κράνια δηλαδή
και πουρναρίσια βαλανίδια.
To ξύλο της κρανιάς είναι σκληρότατο και αντοχής σε θραύση. Tα πιο γερά γκλιτσόξυλα των τσοπάνων γίνονται από νεαρούς βλαστούς κρανιάς. Κρανίσιες βέργες χρησιμοποιούσαν και οι δάσκαλοι, για το εκπαιδευτικό τους έργο και όχι μόνον. “Ακάρδιον και στερεόν όλον, όμοιον κέρατι την πυκνότητα και την ισχύν” χαρακτηρίζει το κρανόξυλο ο Διοσκουρίδης. Από ξύλο κρανιάς κατασκευάστηκε ο Δούρειος Ίππος της Τροίας. Κρανίσια ήσαν τα δόρατα των αρχαίων θηρευτών και των πολεμιστών του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Από το σκληρό ξύλο της κρανιάς κατασκευ-
άζονται διάφορα μικροαντικείμενα.
Σε απόσταση λίγων μέτρων από τις κρανιές συναντάμε την ''στέρνα της Απιδιάς''.
Η στέρνα που χτίστηκε πριν πολλά χρόνια αλλά δεν χρησιμεύει πλέον στους κτηνοτρόφους.
Είναι δεδομένο πως αν κάποιος επισκεφτεί την Απιδιά θα συναντήσει και τις αγέλες των αλόγων του Πεταλά καθώς αυτή η περιοχή αποτελεί τη βάση τους.
Δ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εδώ αφήνετε το σχολιό σας...